Zaloguj się

Dane kontaktowe

adres e-mail: biuro@argentynalimited.pl

tel. (22) 847-65-34

tel. (22) 847-63-71

SPRAWDŹ SZCZEGÓŁOWE DANE KONTAKTOWE

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Mate [UMW5] Palo Santo

MATERO DREWNO
120.99
PLN
Mate [UMW5] Palo Santo
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 120,99 zł
Cena netto: 98,37 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Producent:
-

Mate Palo Santo [UMW5] to ekskluzywne naczynie do yerba mate wykonane z Palo Santo, czyli Świętego Drzewa. Jego cechą charakterystyczną jest niezwykły zapach, który intensyfikuje przyjemność spożywania naparu, nie wpływając bezpośrednio na jego smak.

Naczynko w całości okute w gładko polerowany metal. Pojemność matera to około 200-250 ml.

 

Palo Santo to drewno, które źle reaguje na szybkie zmiany wilgoci czy temperatury, dlatego powinno być utrzymywane w stałej wilgotności, nie powinno być przesuszane. Zaleca się, aby osoby pijące yerbę regularnie po wypiciu zostawiały susz w naczyniu i wyrzucały dopiero przed następnym użyciem. Utrzyma on odpowiednią wilgotność naczynia i sprawi, że nie będzie pękało. Nie poleca się tego osobom korzystającym z naczyń sporadycznie, ponieważ zużyty susz może po zbyt długim czasie pleśnieć.

Jeżeli chodzi o curado naczynia z Palo Santo to opinie są różne, jednak w przypadku naczyń w całości okutych wystarczy przed pierwszym użyciem przepłukać je gorącą wodą. Samo drewno ma w sobie właściwości antybakteryjne.

W licznych publikacjach można jednak spotkać się z instrukcjami, mówiącymi, że Palo Santo przed pierwszym użyciem należy nasmarować wewnątrz tłuszczem (oliwą lub masłem) i tak nasmarowane zostawić na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni, aby tłuszcz wniknął w drewno i zaimpregnował naczynie, co zapobiegnie jego pękaniu. Następnie należy naczynie wytrzeć i przepłukać wodą. Ta metoda jest polecana przez większość sklepów w Polsce sprzedających naczynia z drewna palo santo. My polecamy tą metodę szczególnie wtedy gdy korzystają Państwo z naczynia w połowie okutego w metal lub naczyń całkowicie bez okucia i przygotowują Państwo yerbę w tradycyjny sposób („yerbę na gorąco”). Natomiast przy przygotowaniu terere („yerba na zimno”) nie ma konieczności smarowania naczynia, również nie ma takiej potrzeby przy używaniu Palo Santo okutego w całości w metal. Wtedy nawet gdy naczynie pęknie to nie będzie przeciekało i można je będzie dalej użytkować. Niewielkie pęknięcia często same się zasklepiają. 

Opinie o produkcie (0)

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl