Yerba Mate - sposób parzenia

Parzenie Yerba Mate

Sposób użycia

Mate – tradycyjne naczynie do picia herbaty z YERBA MATE. Wykonane jest z naturalnego owocu tykwy, zwanego również tykwą lub naczyniem, ozdobione metalem.

Bombillametalowa rurka z odkręcanym sitkiem zakończona pozłacanym ustnikiem. Zgrubienie przy ustniku ma charakter dekoracyjny oraz użytkowy, jako chłodniczka. W wyniku użytkowania bombilla może ulec przebarwieniu, co stanowi naturalny proces używania bombilli.

Przed pierwszym użyciem naczynie należy odpowiednio przygotować. W tym celu należy:

  1. Wlać wrzątek do tykwy (znajdź tutaj) i postawić z wodą przez maksymalnie 12 h;
  2. Wylać wodę z naczynia i delikatnie łyżeczką oczyścić boczne ścianki oraz dno tykwy z pestek i błonek poprzez wyskrobywanie. Podczas oczyszczania należy zwrócić szczególną uwagę aby nie uszkodzić wystającego po środku wewnątrz naczynia stożkowatego wyrostka owocu, który stanowi zakończenie tykwy. W przypadku uszkodzenia tykwa może przeciekać;
  3. Wnętrze naczynia po oczyszczeniu nie będzie idealnie gładkie, co stanowi normalną właściwość tykwy i nie jest szkodliwe dla zdrowia;
  4. Zarówno tykwa jak i jej pestki oraz błonki nie są produktami jadalnymi;
  5. Uwaga. Naczynie może się „pocić” (na zewnętrznej ściance naczynia może skraplać się woda). Jest to zjawisko naturalne i nie przeszkadza w prawidłowym użytkowaniu. Zapach palonego drewna charakteryzujący wyparzoną tykwę jest zjawiskiem naturalnym

 

Przechowywanie: po użyciu naczynie należy wypłukać tylko bieżąca wodą i pozostawić do wysuszenia w pozycji stojącej, otwartej (wierzchem do góry) dla zapewnienia dostępu powietrza do wnętrza naczynia. Nie należy przetrzymywać naparu z yerby w naczyniu dłużej niż 10 h. Nie należy tykwy konserwować olejem lub innymi tłuszczami oraz myć środkami chemicznymi. Żaden z produktów nie jest przystosowany do mycia w zmywarkach. Należy również używać naczynek do kuchenek mikrofalowych lub bezpośredniego podgrzewania na ogniu. Nie będą uznawane reklamacje wynikające ze złego użytkowania, takie jak: objawy pleśni, uszkodzenia mechaniczne. Produkt należy przechowywać w suchy, przewiewnym miejscu.

 

Parzenie yerby: włóż rurkę do naczynia a następnie wsyp Yerba Mate ¾ objętości mate. Nalej do pełna przegotowanej i przestudzonej wody do 70-75 ⁰C i odczekać 3-5 minut dla uzyskania pełnego smaku naparu. Tak przygotowany napar pozwoli Ci rozkoszować się wyjątkowym aromatem i smakiem.

 

Argentyna Limited, Borowina, ul. Zaleśna 63, 05-520 Konstancin-Jeziorna, tel. 22 846 65 34, 22 847 63 71, email: biuro@argentynalimited.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl